• Image 01
  • Image 01
  • Image 01
  • Veterninarska ambulanta Vodice
  • U ponude pseće hrane Purina - Pro Plan i Royal Canin

KASTRACIJA KUJA I MAČAKA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Mačke

Iako u Veterinarskoj ambulanti u Vodicama svakodnevno obavljamo ove zahvate. Već smo u nekoliko prijašnjih članaka spominjali kastraciju, još ponekim vlasnicima nije potpuno jasno kad i zbog čega kastrirati svoje ljubimce. 
Prije nekoliko godina vladalo je mišljenje da treba pustiti kujicu da ima jedno tjeranje ili leglo prije kastracije kako bi se normalno razvila. Ovo mišljenje nije ispravno.

RAZLOZI ZA STERILIZACIJU: u vrijeme tjeranja kuja/mačaka je privlačna mužjaku i sa sterilizacijom izbjegavate onaj čopor koji vas već čeka ispred kuće;- prevencija bolesti maternice (tumori, pyometra-gnojna upala koja nastaje prvenstveno zbog hormona koji divljaju kod životinja koje nemaju okot i nisu kastrirane;- prevencija bolesti mliječne žlijezde; -tumori koji su jako česti;- ne želite imati štence;- fizička i psihička iscrpljenost životinje tijekom tjeranja, a kasnije i u periodu gravidnosti.
Zbog toga veterinari preporučuju kastraciju, prvenstveno zbog zdravstvenih razloga.

Vrlo je važno ako se odlučite za sterilizaciju da životinja prije same operacije ne jede barem 10 sati. Zahvat se izvodi pod općom anestezijom , a traje oko sat vremena. Tijekom operacije veterinar će izvaditi jajnike, ponekad i maternicu ako ima nekih patoloških promjena.
 Ukoliko životinja povraća prvi dan nakon sterilizacije ne paničarite, to je normalna pojava s obzirom da je životinja bila pod općom anestezijom, a anestetici izazivaju povraćanje.

Također postoje mišljenja da će se pas/mačka udebljati nakon sterilizacije, istina je da je metabolizam malo usporeniji zbog izostanka spolnih hormona. Ako primjetite debljanje svoje životinje smanjite joj količinu hrane koju dobiva i pojačajte aktivnost. Kastrirane životinje ne mjenjaju svoj karakter.

Zoonoze Mačke-ljudi

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Mačke

Zoonoze su grupa zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom, mokraćom i putem hrane. Uzročnici zoonoza mogu biti bakterije,virusi, paraziti. Najozbiljniji slučajevi infekcija mogu biti čak i fatalni (npr. bjesnoća), pa ipak, većina tih bolesti nije smrtonosna. Općenito su zoonoze posebno opasne za bebe i djecu, trudnice, starije osobe, te za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen zbog neke teške bolesti (rak, AIDS).

Zoonoza ima mnogo, a najčešće koje se prenose s mačaka na ljude su sljedeće:

- zaraza bakterijom Campylobacter jejuni - manifestira se proljevom, vrućicom, bolovima u trbuhu. Lako se prenosi, pogotovo među članovima iste obitelji ili među djecom u vrtićima.
 
- bolest mačjeg ogreba - osoba koju ugrize ili ogrebe mačka zaražena bakterijom Bartonella henselae, može dobiti simptome u vidu glavobolje, vrućice, otečenih limfnih čvorova te umora.
 
-bjesnoća - vrlo ozbiljna bolest uzrokovana virusom koji u ljudski organizam ulazi preko ugriza ili rane zaražene slinom inficirane životinje. Osim pasa i mačaka, najčešći prenosioci virusa su lisice i štakori. Redovito cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće uvelike je smanjilo učestalost ove opasne bolesti među životinjama i ljudima.

- mikrosporoza - kožna gljivična infekcija. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaraženo područje kože je razmjerno okruglo sa neravnim crvenim rubom, a u sredini je čisto - koža je suha i ljušti se, te otpada dlaka. Može se pojaviti i u kosi.

- toksokaroza - bolest uzrokovana parazitima koji žive u crijevima psa ili mačke (toxocara). Prenosi se preko jajašaca koji se izlučuju izmetom životinje, često kontaminirajući zemlju ili pijesak. Bolest je jako opasna, jer se larve parazita kreću po cijelom tijelu.

- toksoplazmoza - zarazi se čovjek koji je bio u kontaktu sa izmetom zaražene mačke ili s nedovoljno kuhanim mesom. U većini slučajeva kad je zaražen inače zdrav čovjek, simptoma čak i nema. Ako se simptomi jave, to su otečene žlijezde, umor i bol u mišićima, vrućica, upaljeno grlo, osip. Kod trudnica bolest se prenosi na fetus!

Sve ove bolesti se mogu izbjeći ako se redovito (bar 1-2 puta godišnje)posjećuje veterinar.

DLAKE U PROBAVNOM TRAKTU MAČAKA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Mačke

Dlake u probavnom traktu su vrlo čest problem i većina mačaka je s tim suočena. Češći je problem kod dugodlakih mačaka.    Jezik mačke je prekriven mnogobrojnim igličastim osjetnim pupilama koje osim za raspoznavanje okusa, služe mački i za uklanjanje mrtve dlake iz krzna. Te dlake često budu progutane, i prođu kroz probavni trakt, ali ponekad se skupe i formiraju kuglicu u želudcu ili crijevima. Te kuglice ometaju probavu i tjeraju na povraćanje. Pogotovo se to odnosi na kućne mačke duže dlake koje nemaju priliku jesti mačju travu.

ENTROPIJ KOD PASA I MAČAKA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Mačke

Entropij je naziv kojim označavamo očni kapak koji je zavrnut prema oku. Ovo stanje je bolno jer trepavice pa i sam kapak stalno grebu po rožnici, draže je, a mogu je i trajno oštetiti. Oko reagira upalom, pa korektivni zahvat preporučujemo obaviti što prije. Ova je anomalija nasljednog karaktera, a srećemo je kod golden retrivera, labradora, perzijskih mačaka te skoro pod obavezno kod Shar-pea i Chow-chow-a. Ectropium je obrnuto stanje kod kojeg je kapak zavrnut prema van (kokeri, bernardinac, Bernski planinski pas...), pa je oko previše ispostavljeno vanjskim utjecajima. Slika upale nije tako drastična kao kod entropiuma pa se kirurški zahvat može raditi i u kasnijoj dobi kada štene završi sa rastom. Obje anomalije rješavaju se kirurški i to vrlo uspješno.

Hiperplazije i tumori mlječne žljezde u mačaka i kuja

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Mačke

Mliječna žlijezda je organ koji je vrlo često zahvaćen različitim patološkim procesima. Najčešće se srećemo s tumorima i hiperplazijama mliječne žlijezde i to pretežno kod mačaka i kuja, najčešće u dobi od 6 - 12 godina starosti.

Spolni hormoni igraju najveću ulogu kao etiološki faktori ove bolesti. Kuje i mačke koje su sterilizirane prije prvog tjeranja gotovo i ne oboljevaju od ovih promjena na mlječnoj žljezdi.

Razvrstavanje tumora na maligne i benigne tumore je tek na osnovi patohistološke pretrage. Osnovna razlika je u tome što maligni tumori rastu brzo i najčešće uraštaju u susjedna tkiva i često su grozdastog ili pločastog oblika. Nađemo li promjene na regionalnim limfnim čvorovima ili na plućima to definitivno ukazuje na malignitet primarnog tumora. Ukoliko se nađe promjena za koju veterinar procjeni da se radi o tumoru, preporuča se što prije obaviti kirurško odstranjivanje. Kod mačaka je postotak zloćudnih tumora dojke značajno veći nego onaj u kuja, a uspješnost liječenja jest u direktnoj vezi sa veličinom tumora u vrijeme kirurškog zahvata. Zato treba operirati što prije.

Vrlo slično bujanje se događa i kod hiperplazije  mlječne žljezde no treba imati na umu da ovo nije tumorozno oboljenje i najčešće ga srećemo kod mladih maca. Simptomi se obično razvijaju nekoliko dana ili tjedana nakon tjeranja jer je mamarna hiperplazija oboljenje koje je ovisno o nivou hormona progesterona kojeg, nakon ovulacije, izlučuju jajnici.

 Da bi se prevenirale tumorozne i hiperplastične promjene na mlječnoj žljezdi najbolje je kastrirati kuje i mačke u dobi od 6 mjeseci starosti. Naravno ako se ne planira potomstvo od naše ljubimice.