• Image 01
  • Image 01
  • Image 01
  • Veterninarska ambulanta Vodice
  • U ponude pseće hrane Purina - Pro Plan i Royal Canin

PAKLENE VRUĆINE I NAŠI KUĆNI LJUBIMCI

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Općenito

Ovih dana kod nas vladaju paklene vrućine.

Svi moramo biti oprezni za naše zdravlje. Mi se lakše borimo protiv velikih vrućina, dok naši kućni ljubimci to dosta teško podnose i vrlo često ovise i o nama. Kada su psi u pitanju moramo biti vrlo oprezni.
Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 ° celzija, dakle osjetno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature.

Ovih dana veterinarska ambulanta u Vodicama je puna pasa koji imaju problema uzrokovanih velikim vrućinama.

Najugroženiji psi su  psi brahicefaličnih pasmina (njemački bokser, pekinezer, bulldog i sl.)i stariji psi, pa je kod njih potreban dodatan oprez.
 U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, posebno treba voditi računa da mu je zdjelica s vodom puna i da se voda mijenja nekoliko puta na dan, tj.da mu je na raspolaganju stalno svježa voda.

Najčešće ljetne bolesti većine kućnih ljubimaca, pa tako i pasa su toplotni udar i sunčanica. Sunčanica  se javlja kada je životinja direktno izložena suncu. Tada dolazi do naglog zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica životinje, te do upale. Toplotni udar ili omarica javlja se kod visokih temperatura i vlažnosti zraka, a manifestira se pretjeranim zagrijavanjem psećeg organizma. Prvi simptomi u većini slučajeva biti će pretjerano dahtanje, trzanje mišića, povraćanje, slabost i povišena tjelesna temperatura psa.

Javljaju se zbog naglog pada tlaka organizma te oštećenja centralnog živčanog sustava životinje. Većina ljudi nije svjesna koliko ostavljanje psa  u zaključanom automobilu, pogotovo ljeti može biti opasno. U samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može se popeti iznad 50°C, a ostavljanje psa ‘samo na minutu’ može biti smrtonosno.  Ako nam se dogodi da pas ili neki drugi ljubimac doživi toplotni udar, treba ga smjestiti u hlad, dajte mu svježe vode, a također ga možete polijevati hladnom vodom.

 

UPALE U USTIMA PASA I MAČAKA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Općenito

Kod pasa i mačaka promjene na desnima viđamo vrlo često. Osim starijih, ponekad oboljevaju i mlađe životinje. Gingivitis je najblaži oblik oboljenja potpornih struktura zuba i ukoliko ne liječimo oboljenje u ovoj fazi, može doći do razvoja upale dubljih tkiva koje onda nazivamo periodontitis. Kod periodontitisa upalnim procesom zahvaćena je alveolarna kost pa kao posljedica dolazi do ispadanja zuba. Za razliku od upale desni, koja je u potpunosti izlječiva, promjene nastale kod periodontitisa su nepovratne.

BLAGDANSKI STOL

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Općenito

Od davnina su blagdanski dani bili obiteljsko iščekivanje veselih događaja, puni smijeha, zagrljaja, lijepih želja, simboličkih darivanja, uz naravno za tu priliku pripremljene slatke i slane zalogaje. Cijela obitelj na okupu uz njihove dvonožne i četveronožne kućne ljubimce kao članove obitelji. Juha sa domaćim rezancima, pečenje, prilozi, kolači- jednom rječju delicije namijenjene ljudima. U toj euforiji događanja psi, mace, razne ptičice uredno zauzimaju stav kraj tako uređenog stola mašući repićima, mijaukanjem ili lepršanjem krila očekujući nagradu za to opće veselje kao ravnopravni članovi obitelji. Tu nastaje problem koji blagdansko veselje za dan dva dovede u tugu, zabrinutost a ponekad i bol. Kao svaki drugi dan, oglušite se na molećivo lajanje, mijaukanje ili zalijetanje ptice na svečano posložen stol. Zaboravite ove često upotrebljene rečenice: „Ma dat ću mu malo pečenog mesa, gle kako me moli.“ „Od ove kosti mu sigurno neće biti ništa.“!!!

ENTROPIJ KOD PASA I MAČAKA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Općenito

Entropij je naziv kojim označavamo očni kapak koji je zavrnut prema oku. Ovo stanje je bolno jer trepavice pa i sam kapak stalno grebu po rožnici, draže je, a mogu je i trajno oštetiti. Oko reagira upalom, pa korektivni zahvat preporučujemo obaviti što prije. Ova je anomalija nasljednog karaktera, a srećemo je kod golden retrivera, labradora, perzijskih mačaka te skoro pod obavezno kod Shar-pea i Chow-chow-a. Ectropium je obrnuto stanje kod kojeg je kapak zavrnut prema van (kokeri, bernardinac, Bernski planinski pas...), pa je oko previše ispostavljeno vanjskim utjecajima. Slika upale nije tako drastična kao kod entropiuma pa se kirurški zahvat može raditi i u kasnijoj dobi kada štene završi sa rastom. Obje anomalije rješavaju se kirurški i to vrlo uspješno.