• Image 01
  • Image 01
  • Image 01
  • Veterninarska ambulanta Vodice
  • U ponude pseće hrane Purina - Pro Plan i Royal Canin

OSTEOARTRITIS coxartroza i displazija kukova

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Psi

Zglobovi se sastoje od glavnih dijelova i pomoćnih dijelova. Glavni dijelovi su zglobna tijela sa zglobnim plohama, zglobna čahura i zglobna šupljina. Pomoćni dijelovi zgloba su zglobne sveze, zglobni jastučići i zglobni mišići. Krajevi kostiju sudjeluju u tvorbi zglobnih tijela na kojima se nalaze zglobne plohe (jedna je izbočena, a druga je udubljena). Zglobne plohe su prekrivene s hrskavicom koja je glatka kako bi osigurala nesmetano klizanje zglobnih ploha. Cijeli zglob je obavijen zglobnom čahurom koja luči zglobnu tekućinu koja vlaži slobodne plohe u zglobu i tako im omogućava gipkost, te hrani zglobnu hrskavicu koja nema krvne žile. Zglobna šupljina je uski prostor između zglobnih ploha, ovijen zglobnom čahurom.

ARTROZE KOD PASA

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Psi

Artroza je bolest koja zahvaća tzv. prave zglobove, a to su zglobovi koji imaju zglobnu čahuru i sinovijalnu opnu.

Najčešće zimskom razdoblju kod starijih i većih pasmina pasa intenziviraju se problemi sa zglobovima. Naročito kod pasa velikih pasmina i to najčešće čistokrvnih pasa, kao što su labradori ,njemački ovčari,rotvajleri,doge….

ALERGIJA NA BOROV PRELAC

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Psi

U našim krajevima baš u ovo doba godine gusjenice borova prelaca izazivaju velike probleme kod naših kućnih ljubimaca. U amulanti u Vodicama imali smo već desetak slučajeva.   

Gnojna upala kože

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Psi

Za kožu i njene tvorevine ne kaže se bez razloga da su one ogledalo zdravlja životinje. Koža je dio tijela koji cijelom svojom površinom komunicira s vanjskim svijetom, pa je ona i izložena svim vanjskim utjecajima, kako korisnim, tako i štetnim, a veoma često je koža indikator mnogih drugih oboljenja nekih organa i organskih sustava.

Zbog navedenih razloga, koža je podložna mnoštvu patoloških promjena, a jedne od najznačajnijih bolesti su gnojne upale kože ili piodermije. Radi se o upali kože izazvanoj bakterijama koje uzrokuju gnojenje, tzv. piogenim bakterijama. Piodermije mogu biti ograničene na jedan manji dio kože, pa tada govorimo o lokaliziranoj piodermiji, ili mogu zahvatiti veći dio, pa čak i čitavu površinu kože, pa govorimo o generaliziranoj piodermiji. Prema dubini prodiranja upalnog procesa razlikujemo površinske i duboke piodermije, a po trajanju i tijeku one mogu biti akutne i kronične. S takvih mjesta se bakteriološkom pretragom najčešće izoliraju bakterije iz roda Staphyloccocus, ali mogu doći i bakterije nekih drugih rodova, piodermije dolaze u svih vrsta domaćih životinja, ali su one najčešće u pasa, i to osobito u mlađih životinja kratkodlakih pasmina.

Nastanku ove bolesti pogoduju razni poremećaji mijene tvari, hormonski disbalans, kožne parazitoze, neke zaraze, ozljede kože, prečesto kupanje životinje, te sve druge bolesti i stanja koja umanjuju otpornost kože. Simptomi variraju ovisno o lokalizaciji, dubini, veličini i karakteru procesa. Zahvaćeni dijelovi kože ostaju bez dlake, javi se crvenilo, zadebljanja, nabori i pukotine kože iz kojih se cijedi gnojni iscjedak koji se u dodiru sa zrakom suši, pa nastaju kraste. Obzirom da takvo stanje prati svrbež, životinja se češće i na taj način prenosi infekt iz žarišta na ostale dijelove kože.

Kad se pojave problemi sa kožom u Vašeg ljubimca trebate se javiti svom veterinaru da se otkrije uzrok kožnih problema. Veterinar odredi terapiju koja je dosta različita za različite uzročnike kožnih problema.

Liječenje je dosta složeno, a nakon otkrivanja uzročnika i njegove osjetljivosti na pojedine antibiotike, primjenjuje se opća i lokalna terapija.

 

 

BUHE

Napisao Zdravko Zorica dr.med.vet.univ.mag.chirurg.. Objavljeno u Psi

Osim krpelja i buhe su pravi napasnici na naše ljubimce. Uglavnom napadaju pse i mačke i druge životinje, čak i ptice pa i ljude. Buhe su insekti veličine od 2 - 4mm, tamno-smeđe boje, najčešće parazitiraju u  dlaci i perju.